Wat is echoscopie eigenlijk?


Bij echoscopie wordt een afbeelding gemaakt met geluidsgolven die voor mensen niet hoorbaar zijn. De geluidsgolven worden door een transducer uitgezonden en door de structuren in het lichaam weer teruggekaatst. De teruggekaatste geluidsgolven worden door de transducer weer opgevangen en vervolgens omgezet naar beelden.

Tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen op verschillende momenten een echo krijgen: dit kan als je doorgestuurd wordt door je verloskundige of huisarts, maar je mag ook zelf voor medische- of pretecho kiezen. Een of meerdere echo's in de zwangerschap zijn niet schadelijk voor jezelf en ook niet voor je kindje.

De vitaliteitsecho


In het begin van de zwangerschap (van 6 tot 10 weken) kan je een vitaliteitsecho laten maken. Ook kan zij zien of het hartje klopt en of het om 1 kindje of een meerling gaat. Het kan zijn dat er een reden is om deze vroege echo te maken, bijvoorbeeld als je eerder een miskraam hebt gehad of omdat je bloedverlies hebt. Dan wordt deze echo vergoedt door de verzekeraar. Je mag deze echo natuurlijk ook op eigen verzoek laten maken omdat je niet wil wachten tot de termijnecho. Als je zwangerschapstest positief is kun je dus direct al bellen voor een afspraak.


Img

Img


De termijnecho


In het begin van de zwangerschap (tussen 10 en 12 weken) krijgt iedere zwangere een termijnecho. De echoscopist bepaalt met deze echo de duur van de zwangerschap (hoeveel weken je bent). Ook kan zij zien of het hartje klopt en of het om 1 kindje of een meerling gaat. De termijnecho wordt uitgevoerd voorafgaand aan het 1e bezoek bij de verloskundige. Als je zwangerschapstest positief is kun je dus direct al bellen voor een afspraak. De echo wordt vergoed door de ziektekostenverzekeraar.



De 13 weken echo


Vanaf 1 september 2021 krijgen alle zwangeren rond 13 weken een echo aangeboden. Deze echo is bedoeld om ernstige lichamelijke aandoeningen bij het kindje op te sporen die vaak bij deze vroege zwangerschapsduur al zichtbaar zijn. Bij de 13 weken echo zijn niet alle structuren zo goed te zien als bij de 20 weken echo omdat ze nog klein zijn. De 13 wekenecho is onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie. Als je voor de 13 weken echo kiest ga je akkoord met deelname aan deze studie. De verloskundige zal je hierover uitgebreid informeren. Net zoals bij de 20 weken echo maken we direct een afspraak in het ziekenhuis als er bijzonderheden te zien zijn.


Img

Img


De 20 weken echo


Rond de 20ste week komt iedere zwangere in aanmerking voor de 20 weken echo. Bij iedere zwangerschap is er een kans van 3 procent dat een kindje een zichtbare lichamelijke afwijking heeft. Zichtbare lichamelijke aandoeningen zijn met de echo meestal goed op te sporen. Met de 20 weken echo wordt er gekeken naar de organen van je kindje, de groei, het vruchtwater, de navelstreng en de placenta. Hoewel er bij de 20 weken aanwijzingen voor Down syndroom op de echo te zien kunnen zijn is het bij deze echo niet mogelijk uit te sluiten dat een kindje Down syndroom heeft. De 20 weken echo wordt vergoed vanuit de Rijksbegroting.




Andere echo's


In de zwangerschap wordt er soms later nog een echo gemaakt, om bijvoorbeeld de groei van je kindje te meten als de verloskundige denkt dat je kindje groot of juist klein is. Soms word je voor een echo verwezen om te kijken of je kindje met de billen naar beneden ligt (stuitligging). Ook kan je (te)veel of juist (te)weinig vruchtwater hebben of ligt de placenta bij de 20 weken echo nog laag en zal er later gekeken worden of deze voldoende hoog ligt. Deze echo's worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

Ook onze medische echo's kunnen desgewenst worden opgenomen op USB.

Alle voorgenoemde echo's kun je dus ook op eigen initiatief laten maken. Deze moet je dan wel zelf betalen. Je kunt deze ook niet zelf declareren bij de ziektenkostenverzekering.


Img

De 20 weken echo en 13 weken echo zijn onderdeel van de prenatale screening (onderzoek voor de geboorte). Voor deze onderzoeken is het volgende belangrijk om te weten:

  • Het onderzoek is vrijwillig en nooit verplicht. Je kunt er dus voor kiezen geen onderzoek te laten doen.
  • Je bent nooit verplicht om met het onderzoek verder te gaan als je eraan begonnen bent, je kunt er op elk moment mee stoppen.

Voor meer informatie over de 13 weken echo en de 20 weken echo:

www.pns.nl
www.pns.nl (English)